
Centrum Kształcenia Zawodowego
Centrum prowadzi kształcenie ustawiczne dla młodzieży i dla dorosłych w formach pozaszkolnych, tj.
- kwalifikacyjne kursy zawodowe min. rolnik, pszczelarz, ogrodnik, kucharz, cukiernik, kelner, barman, pracownik obsługi hotelowej, elektryk, technik administracji, monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie , murarz- tynkarz
- kursy umiejętności zawodowych
- kursy kompetencji ogólnych
- kursy, inne niż wymienione w punktach 1-3, umożliwiające uzyskanie i uzupełnianie wiedzy, umiejętności kwalifikacji zawodowych
- prowadzenie działań w zakresie poradnictwa zawodowego i informacji zawodowej
- współpraca z pracodawcami i organizacjami pracodawców.
NASZE KURSY








KWALIFIKACYJNE KURSY ZAWODOWE
Rolnik. Kod: 613003
Synteza: Prowadzi produkcję roślinną i zwierzęcą oraz obsługuje środki techniczne stosowane w rolnictwie.
Zadania zawodowe:
- planowanie i organizowanie procesu produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwie rolnym;
- podejmowanie współpracy z dostawcami i odbiorcami produkcji roślinnej i zwierzęcej;
- projektowanie zmianowania roślin, z uwzględnieniem czynników przyrodniczych i ekonomicznych;
- dobieranie i wykonywanie zabiegów uprawowych do wybranej rośliny, w tym stosowanie metod zapobiegania i zwalczania chorób, szkodników i chwastów, używanie preparatów chemicznych;
- planowanie/obliczanie odpowiedniej ilości i jakości materiału siewnego i nawozów do planowanych upraw;
- planowanie i wykonywanie zabiegów agrotechnicznych z uwzględnieniem czynników meteorologicznych wpływających na plonowanie roślin uprawnych;
- przestrzeganie norm jakościowych i zasad standaryzacji produktów rolniczych oraz zasad bezpieczeństwa żywności;
- magazynowanie plonów, podstawowe przetwarzanie i przygotowywanie ich do sprzedaży;
- dobieranie gatunków, ras i typów użytkowych zwierząt odpowiednich do posiadanych lub planowanych warunków gospodarowania, z uwzględnieniem uzupełniającego systemu żywienia zwierząt;
- żywienie zwierząt stosownie do ich potrzeb, z uwzględnieniem wykorzystania łąk i pastwisk;
- przeprowadzanie codziennej i okresowej pielęgnacji zwierząt zgodnie z wymaganiami gatunkowymi, wiekowymi i użytkowymi;
- utrzymywanie czystości pomieszczeń hodowlanych, w tym usuwanie obornika;
- prowadzenie kojarzeń oraz selekcji osobniczej;
- dojenie zwierząt, strzyżenie owiec itp.;
- prowadzenie i obsługiwanie pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
- konserwowanie sprzętu, maszyn, urządzeń i pomieszczeń gospodarskich, wykonywanie drobnych napraw, współpracowanie z serwisantami;
- prowadzenie sprzedaży produktów rolnych i zwierząt gospodarskich;
- prowadzenie rachunkowości i kalkulacji kosztów, obliczanie opłacalności produkcji rolniczej;
- posługiwanie się oprogramowaniem komputerowym wspierającym wykonywanie zadań zawodowych;
- przestrzeganie zasad etyki, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Dodatkowe zadania zawodowe:
- nadzorowanie innych pracowników;
- podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie rolnictwa;
- prowadzenie ekologicznych upraw roślinnych i hodowli zwierzęcej.
Technik rolnik. Kod: 314207
Synteza: Organizuje, nadzoruje i wykonuje prace związane z hodowlą roślin, nasiennictwem oraz produkcją roślin w gospodarstwach rolnych, prowadzącą do wytworzenia produktów.
Zadania zawodowe:
- dokonywanie wyboru rodzaju produkcji (towarowa, hodowlana), wyboru gleby dla poszczególnych roślin, opracowywanie technologii i płodozmianu lub zmianowania dla wybranych roślin hodowlanych i produkcyjnych;
- rozpoznawanie nasion zbóż, roślin pastewnych, okopowych, przemysłowych oraz występujących w nich nasion chwastów;
- projektowanie oraz zakładanie pól hodowlanych z zachowaniem niezbędnej izolacji gatunkowej i odmianowej;
- opracowywanie, kontrolowanie i wykonywanie podstawowych zabiegów agrotechnicznych związanych z uprawa gleby: oranie i bronowanie;
- organizowanie, nadzorowanie i wykonywanie prac związanych z uprawą roli, nawożeniem, siewem nasion, sadzeniem, pielęgnowaniem i zbiorem roślin oraz przygotowywanie zebranych plonów do sprzedaży lub przechowywania;
- dokonywanie okresowej kontroli i oceny plantacji nasiennych w okresie wegetacji roślin oraz ustalanie potrzeb, metod i środków zwalczania chwastów, szkodników i chorób;
- nadzorowanie pracy lub obsługiwanie ciągników, kombajnów i innych maszyn oraz urządzeń stosowanych w produkcji rolnej;
- planowanie zaopatrzenia i zaopatrywanie gospodarstwa rolnego w niezbędne maszyny i sprzęt rolniczy, nasiona, nawozy oraz środki ochrony roślin;
- ustalanie optymalnego terminu i technologii zbioru roślin;
- pobieranie próbek oraz przesyłanie ich do oceny i atestów kwalifikacyjnych;
- prowadzenie dokumentacji dotyczącej produkcji roślinnej, kalkulacji kosztów produkcji rolnej.
Pszczelarz. Kod: 612302
Synteza: Planuje i prowadzi hodowlę pszczół, produkcję miodu, wosku, mleczka pszczelego i innych produktów pszczelarskich.
Zadania zawodowe:
- organizowanie produkcji pszczelarskiej: ustalenie najlepszego miejsca na pasiekę, kupowanie lub wykonywanie we własnym zakresie uli, ramek i innego sprzętu pasiecznego, poprawianie bazy miododajnej przez uprawę roślin i sadzenie drzew miododajnych;
- przewożenie pasieki na pożytki pszczele; dokarmianie i podkarmianie, w razie potrzeby, rodzin pszczelich;
- poszerzanie gniazd i zwiększanie ich pojemności (na wiosnę, przed sezonem miodobrania), ocienianie uli w razie upałów;
- zapobieganie w razie potrzeby rójkom;
- przeprowadzanie miodobrania, pobieranie mleczka pszczelego i innych produktów pszczelarskich;
- systematyczne kontrolowanie oblotów pszczół w całym sezonie, okresowe przeglądanie uli w celu stwierdzenia stanu i siły rojów;
- zapobieganie oraz zwalczanie chorób i szkodników pszczół;
- przygotowywanie pasieki do zimowania;
- wytapianie wosku, produkowanie węzy pszczelej i innych artykułów miodopodobnych;
- wytwarzanie, konserwowanie i naprawianie sprzętu pszczelarskiego;
- prowadzenie notatek, niezbędnej dokumentacji i kalkulacji.
Elektryk. Kod: 741103
Synteza: Montuje, diagnozuje i naprawia instalacje, podzespoły oraz urządzenia elektryczne i elektroenergetyczne; diagnozuje stan izolacji, urządzeń i maszyn elektrycznych, lokalizuje uszkodzenia oraz wykonuje naprawy; dobiera zabezpieczenia instalacji, urządzeń i maszyn elektrycznych.
Zadania zawodowe:
- montowanie i uruchamianie maszyn i urządzeń elektrycznych na podstawie dokumentacji technicznej;
- wykonywanie i uruchamianie instalacji elektrycznych na podstawie dokumentacji technicznej;
- dobieranie, użytkowanie, instalowanie i obsługiwanie maszyn i urządzeń elektrycznych oraz aparatury sterującej i pomiarowej;
- montowanie układów zasilania, sterowania, regulacji i zabezpieczeń maszyn i urządzeń elektrycznych na podstawie dokumentacji technicznej;
- instalowanie, użytkowanie i obsługiwanie układów energoelektronicznych;
- określanie parametrów technicznych maszyn i urządzeń elektrycznych, instalacji elektrycznych oraz elektroenergetycznych;
- ocenianie stanu technicznego maszyn, urządzeń i instalacji elektrycznych po montażu na podstawie pomiarów;
- montowanie i sprawdzanie działania środków ochrony przeciwporażeniowej na podstawie dokumentacji technicznej;
- planowanie kolejności czynności podczas demontażu i montażu maszyn i urządzeń elektrycznych;
- wykonywanie wymiany zużytych lub uszkodzonych elementów i podzespołów maszyn i urządzeń elektrycznych, układów sterowania i zabezpieczeń;
- stosowanie skutecznej ochrony urządzeń elektrycznych przed skutkami zwarć, przeciążeń i przepięć;
- wykonywanie pomiarów i diagnozowanie stanu elementów, układów i urządzeń elektrycznych i elektroenergetycznych;
- ocenianie jakości wykonanych prac;
- posługiwanie się dokumentacją techniczną, rysunkami oraz schematami maszyn i urządzeń elektrycznych;
- posługiwanie się oprogramowaniem komputerowym wspierającym wykonywanie zadań zawodowych;
- przestrzeganie zasad etyki, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa energetycznego, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Kucharz. Kod: 512001
Synteza: Sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.
Zadania zawodowe:
- obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw;
- pobieranie surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych;
- zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;
- ocena surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi;
- obróbka wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna);
- gastronomiczny rozbiór mięsa różnych zwierząt;
- wykonywanie różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych;
- posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń;
- wykańczanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wyrobów kulinarnych;
- sporządzanie potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet;
- przygotowywanie potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe;
- utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy;
- przestrzeganie przepisów bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego;
- stosowanie zasad działań marketingowych w działalności gastronomicznej.
Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie. Kod: 712905
Synteza: Montuje ściany działowe, sufity podwieszane oraz obudowy konstrukcji dachowych w systemie suchej zabudowy, montuje płyty podłogowe i okładziny ścienne w suchej zabudowie, wykonuje pomocnicze prace malarsko-tapeciarskie oraz posadzkarsko-okładzinowe.
Zadania zawodowe:
- posługiwanie się dokumentacją projektową, specyfikacjami technicznymi wykonania i odbioru robót budowlanych, normami, katalogami oraz instrukcjami dotyczącymi montażu ścian działowych, sufitów podwieszanych, obudowy konstrukcji dachowych oraz okładzin ściennych i podłogowych w systemie suchej zabudowy;
- dobieranie i przygotowywanie materiałów, narzędzi i sprzętu oraz techniki montażu do montażu ścian działowych, sufitów podwieszanych, obudowy konstrukcji dachowych i okładzin ściennych i płyt podłogowych w systemie suchej zabudowy;
- wykonywanie prac przygotowawczych (wyznaczanie miejsca montażu oraz przygotowywanie podłoża) do montażu ścian działowych, sufitów podwieszanych, obudowy konstrukcji dachowych, okładzin ściennych i płyt podłogowych w systemie suchej zabudowy;
- wykonywanie izolacji ścian działowych, sufitów podwieszanych, obudowy konstrukcji dachowych, okładzin ściennych i płyt podłogowych w systemie suchej zabudowy;
- wykonywanie montażu systemów suchej zabudowy, w tym montażu ścian działowych, sufitów podwieszanych, obudowy konstrukcji dachowych, okładzin ściennych i płyt podłogowych w systemie suchej zabudowy;
- wykonywanie robót związanych z naprawą uszkodzonych elementów ścian działowych, sufitów podwieszanych, obudowy konstrukcji dachowych, okładzin ściennych i płyt podłogowych w systemie suchej zabudowy;
- dobieranie i przygotowywanie materiałów, technik, narzędzia i sprzętu do wykonania powłok malarskich i robót tapeciarskich w określonej technologii;
- przygotowywanie podłoża wykonywanego z różnych materiałów (gruntowanie, szpachlowanie itp.) oraz wykonywanie powłok malarskich, zdobienie powłok malarskich różnymi technikami i robót tapeciarskich;
- dobieranie i przygotowywanie materiałów oraz narzędzi i sprzętu do wykonania robót posadzkarskich;
- przygotowywanie podłoża do wykonania posadzek z różnych materiałów, wykonywanie robót posadzkarsko-okładzinowych oraz zabezpieczanie powierzchni posadzek;
- przeprowadzanie konserwacji obsługiwanego sprzętu i urządzeń oraz współpracowanie w tym zakresie z serwisantami;
- przestrzeganie zasad etyki, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowania przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Opiekun medyczny. Kod: 532102
Synteza: W sposób profesjonalny pomaga osobie chorej i niesamodzielnej zaspokoić jej podstawowe potrzeby życiowe; rozpoznaje i rozwiązuje problemy opiekuńcze osoby chorej i niesamodzielnej w różnym wieku; asystuje personelowi medycznemu podczas wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych, pomaga mu i jednocześnie wspiera osobę chorą i niesamodzielną.
Zadania zawodowe:
- rozpoznawanie problemów opiekuńczych osoby chorej i niesamodzielnej;
- współpracowanie z pielęgniarką w zakresie planowania i realizowania planu opieki nad osobą chorą i niesamodzielną;
- pomaganie pielęgniarce podczas wykonywania zabiegów pielęgniarskich;
- wykonywanie poleceń pielęgniarki i lekarza dotyczących opieki nad osobą chorą i niesamodzielną;
- pomaganie osobie chorej i niesamodzielnej w zaspokajaniu potrzeb związanych z utrzymaniem ciała w czystości;
- wykonywanie zabiegów higienicznych u osoby chorej i niesamodzielnej;
- wykonywanie czynności związanych z utrzymaniem czystości i estetyki łóżka oraz najbliższego otoczenia osoby chorej i niesamodzielnej;
- pomaganie osobie chorej i niesamodzielnej w zaspokajaniu potrzeb związanych z odżywianiem i wydalaniem;
- pomaganie osobie chorej i niesamodzielnej w utrzymaniu aktywności ruchowej oraz w użytkowaniu przedmiotów ortopedycznych i sprzętu rehabilitacyjnego;
- stosowanie urządzeń, przyborów i narzędzi niezbędnych podczas wykonywania czynności higienicznych;
- dezynfekowanie i konserwowanie przyborów i narzędzi stosowanych podczas wykonywania zabiegów pielęgniarskich;
- zapewnianie osobie chorej i niesamodzielnej bezpieczeństwa podczas wykonywania zabiegów higienicznych;
- pomaganie osobie chorej i niesamodzielnej w adaptacji do warunków życia
- w szpitalu oraz zmian związanych z przewlekłą chorobą lub starością;
- pomaganie osobie chorej i niesamodzielnej w komunikowaniu się z rodziną, zespołem opiekuńczym i terapeutycznym oraz z innymi pacjentami;
- udzielanie wsparcia emocjonalnego osobie chorej i niesamodzielnej oraz jej rodzinie;
- udzielanie pierwszej pomocy w stanach nagłego zagrożenia zdrowia i życia;
- postępowanie zgodnie z zasadami etyki zawodowej;
- przestrzeganie przepisów sanitarno-epidemiologicznych, bhp, ochrony ppoż. oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych.
Technik administracji. Kod: 334306
Synteza: Wykonuje prace biurowe w jednostce organizacyjnej administracji; obsługuje klienta w jednostkach administracji; udziela wyjaśnień w zakresie stosowania przepisów prawnych; redaguje pisma, korespondencję, sprawozdania, notatki służbowe i protokoły; sporządza projekty umów, regulaminów i procedur postępowania; odpowiada za prawidłowe przyjmowanie, segregowanie i klasyfikowanie informacji w jednostkach administracji publicznej, bierze udział w postępowaniach administracyjnych.
Zadania zawodowe:
- obsługiwanie klienta w jednostkach administracji, w tym udzielanie wyjaśnień w zakresie stosowania przepisów z różnych dziedzin prawa;
- sporządzanie dokumentów dotyczących spraw administracyjnych, m.in. na podstawie prawa pracy i prawa administracyjnego, w tym: sporządzanie umów cywilnoprawnych i dokumentów wynikających ze stosunku pracy, opracowywanie regulaminów pracy, przygotowanie projektów umów, porozumień, decyzji, procedur, instrukcji i innych dokumentów;
- przygotowywanie różnych form korespondencji służbowej, redagowanie pism, korespondencji, sprawozdań i notatek służbowych;
- uczestniczenie w prowadzeniu postępowania administracyjnego w jednostkach administracji publicznej, w tym: wszczynanie postępowania i prowadzenie rozpraw administracyjnych, rozpatrywanie skarg i wniosków, informowanie stron o ich prawach i obowiązkach oraz o wynikach postępowania;
- wykonywanie prac organizacyjnych związanych z przygotowaniem spotkań służbowych;
- przyjmowanie, segregowanie i klasyfikowanie informacji, w tym dokonywanie selekcji danych pod kątem ich przydatności analitycznej i decyzyjnej oraz obliczanie i interpretowanie podstawowych miar statystycznych;
- przygotowywanie zestawień danych i przeprowadzanie podstawowych analiz statystycznych, w tym m.in. sporządzanie analiz i sprawozdań dotyczących finansów publicznych oraz opracowywanie i prezentowanie danych statystycznych i wyników badań;
- archiwizowanie dokumentów;
- stosowanie przepisów prawa dotyczących dostępu do informacji publicznej tajemnicy służbowej oraz ochrony danych osobowych;
- obsługiwanie sprzętu i urządzeń techniki biurowej oraz korzystanie z programów komputerowych w pracy biurowej;
- przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Florysta. Kod: 343203
Synteza: Tworzy dekoracje roślinne, od niewielkich kompozycji do rozwiązań przestrzennych, podnoszących estetykę otoczenia; zajmuje się wizualną oprawą uroczystości i imprez oraz kompleksową dekoracją wnętrz, stosując rośliny ozdobne cięte i doniczkowe; wykorzystuje w swojej pracy zasady kompozycji plastycznej oraz wiedzę dotyczącą sposobów zagospodarowania przestrzeni oraz dekoracji wnętrz.
Zadania zawodowe:
- wykonywanie projektów dekoracji roślinnych;
- przygotowywanie materiału roślinnego, suszu i sztucznych roślin do wykonania dekoracji;
- wykonywanie dekoracji roślinnych różnego typu;
- utrwalanie roślin różnymi metodami;
- pakowanie i transport gotowych kompozycji;
- stylizacja wnętrz materiałem roślinnym w hotelach, biurach, sklepach, rezydencjach, kościołach, mieszkaniach; stoiskach targowych, konferencjach itp.;
- przygotowywanie wystaw i konkursów roślinnych;
- obrót materiałem florystycznym.
Ogrodnik. Kod: 611303
Synteza: Uprawia i pielęgnuje rośliny w gruncie, pod osłonami i w obiektach zamkniętych; zajmuje się konserwacją zieleni oraz porządkuje i sprząta teren otaczający zieleń; produkuje owoce, rośliny jadalne, rośliny ozdobne, grzyby jadalne, sadzonki, rośliny zielarskie itp.; przygotowuje glebę, przeprowadza zabiegi uprawowe takie jak orka, bronowanie i kultywatorowanie itp.
Zadania zawodowe:
- zakładanie i pielęgnowanie upraw sadowniczych, warzywnych, roślin przyprawowych, roślin ozdobnych oraz grzybów jadalnych w gruncie, pod szkłem, folią i w obiektach zamkniętych;
- projektowanie, realizowanie i utrzymanie aranżacji ogrodów prywatnych i publicznych;
- dobieranie sadzonych roślin pod względem estetycznym oraz wymaganych przez nie warunków: nasłonecznienia, gleby, nawożenia itp.;
- przygotowywanie gleby do siewu: nawożenie, orka, włókowanie, bronowanie, znakowanie oraz sporządzanie mieszanek glebowych, a także substratów do upraw roślin w inspektach, tunelach foliowych i szklarniach;
- sadzenie nasion, trawy, sadzonek drzew i krzewów oraz układanie elementów ozdobnych, takich jak kamienie, głazy itp.;
- przygotowywanie rozsady roślin oraz wysadzanie cebulek do gruntu;
- wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych i ochronnych, takich jak pielenie roślin, wyrywanie chwastów, przerywka, wzruszanie międzyrzędzi, przekopywanie i nawożenie gleby, opryskiwanie środkami ochrony roślin, koszenie trawy, przycinanie drzew i krzewów itp.;
- podlewanie roślin ręczne lub za pomocą deszczowni przenośnych, stałych lub systemu kropelkowego;
- prowadzenie szczepień roślin w celu uodpornienia ich na choroby;
- cięcie roślin w celu przyspieszenia owocowania i kwitnienia;
- zbieranie, przechowywanie i sprzedawanie plonów ogrodniczych;
- eksploatowanie narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w ogrodnictwie, w tym prowadzenie i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą;
- konserwowanie sprzętu, naprawianie drobnych usterek i współpracowanie z serwisantami;
- stosowanie środków chemicznych w uprawie i ochronie roślin;
- posługiwanie się oprogramowaniem komputerowym wspierającym wykonywanie zadań zawodowych;
- przestrzeganie zasad etyki, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Dodatkowe zadania zawodowe:
- organizowanie i kierowanie pracą małych zespołów pracowniczych;
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej - indywidualnego gospodarstwa ogrodniczego i/lub świadczenie usług ogrodniczych;